28 d'Octubre tothom al carrer per la llibertat dels empresonats de l'escamot Dixan


"Lago" és el nom que va posar la policia espanyola a la detenció de 23 veïns de Banyoles, Olot, Salt, Santa Coloma de Gramenet i Barcelona per ordre de l’Audiencia Nacional, una nit del gener de 2003. A Aznar, arraconat entre el Prestige i les primeres mobilitzacions contra la guerra, va faltar-li temps per dir que s’havia desarticulat una cèl·lula terrorista amb armes químiques.  Si Bush podia trobar armes de destrucció massiva a l’Iraq, per què ell no a... Banyoles, posem per cas. No només Aznar, fins i tot Collin Powell va usar l’Operació Llac a l’ONU per intentar justificar la guerra. Però no ens ho vam empassar i els carrers van continuar plens de gent cridant-los que NO A LA GUERRA.



Mentrestant la policia espanyola havia de reconèixer que les famoses armes químiques d’Aznar, de fet, eren detergent i tota l’esquerra parlamentària, amb José Luís Rodríguez Zapatero al capdavant, flagel·laven Aznar amb coses com que "la mentira es mentira, el jabón es jabón y ustedes no tienen ninguna credibilidad". El jutge instructor, Ruíz de Polanco, va deixar anar tots els detinguts i, finalment, va arxivar el cas. Aparentment, el malson de l’Operació Estany havia acabat.



I, en canvi, tot just acabava de començar, perquè el PP va decidir fer el que calgués per tapar el fiasco de l’Escamot Dixan. Aleshores va engegar-se un culebrot ple de peticions d’extradició a Algèria –per les quals, encara avui, hi ha dues persones en presó preventiva- sol·licituds de reobertura, informes de l’FBI... que van arribar a la destitució del jutge Polanco. El jutge-estrella Garzón va reblar el clau, aprofitant-se de l’11M, i va manar detenir quatre companys més, que, a hores d’ara, continuen empresonats.

Des del gener del 2003 la Plataforma Aturem la Guerra de les comarques gironines ha mantingut una campanya de mobilitzacions exigint la llibertat dels detinguts, la denegació de les extradicions a Algèria i l’arxiu de l’Operació Estany; que ha aconseguit un ampli suport d’institucions, persones i col·lectius. L’audiència Nacional ha fixat el judici de l’Operació Estany pels dies 30 i 31 d’octubre que ve, ara és més important que mai posar tots els esforços en la campanya. Per + info: http://dixan.elsud.org