El català de les hortes de Santa Eugènia




















     
       
 


esprés de la denúncia d' eldimoni.com, el regidor de Medi Ambient ha anunciat que la drecera que passa pel mig de les Hortes de Santa Eugènia de Ter, amb cotxes amunt i avall, té el dies comptats. Ara cal esperar que el rètol que presideix la zona, també sigui enretirat. A prop de la variant de les hortes, hi ha un rètol que signa l'Ajuntament de Girona escrit, com a mínim, amb ortografia prefabriana, que avisa dels usos i costums de l'indret. El nombre (més de 10) i la gravetat de les faltes d'ortografia és tan important que mereix un comentari més ample.













 
   El rètol que presideix la zona d'hortes

FOTO: EMPAR CASANOVA


La paraula Santa Eugènia surt dues vegades, una sota l'altra. En una hi ha l'accent, com correspon a tota paraula esdrúixola; en l'altra, no. Potser ha caigut. També han tingut un accident l'accent de "Gestio", el d'"es permesa" i el de "pernoctacio". El cas més exòtic és el de la paraula "ecologics", accentuada amb accent obert a la "c"!



Tot i que "custòdia" és paraula que es mostra amb una "o" ben clara, al rètol, resulta que el paratge és "custudiat". Sorprèn que en aquestes alçades de la Normalització Lingüística, hi hagi algú que ignori que els noms dels mesos en català s'escriuen amb minúscules. La primera indicació del rètol diu "Es permet passejar hi els gossos". Els pronoms febles darrera el verb només poden escriure's apostrofats o amb guionet. L'última diu que "no s'hi permet la circulació en vehicles de motor". Hom sap que la forma més adient a un mitjà de transport és "amb", és a dir, "amb vehicles de motor". El missatge final usa el participi "donats els seus valors" de manera impròpia com a locució causal. Hi correspondria "atesos" o "atenent" o "a causa de". Tampoc no és correcta la darrera frase "que en tingueu cura i el respecte", perquè hi sobre el determinant "el". Com a mínim hi falten un parell de comes. Qualificació del Nivell C a l'Ajuntament de Girona: un 1 (per escriure bé el seu nom). [El nas de la bruixa · Diari de Girona]



Jordi Vilamitjana i Pujol és professor de llengua i literatura catalanes a l'IES Santa Eugènia de Ter i coautor del llibre IFP Sant Narcís 1952-1997: 45 anys de Formació Professional a les comarques gironines.