La CUP denuncia els Mossos per agressions en la visita de Felip de Borbó

Tres membres de la CUP presenten una denúncia als jutjats de Girona per les contusions patides durant la manifestació contra la visita de Felip de Borbó a la ciutat

La CUP de Girona ha denunciat els Mossos d’Esquadra per l’actuació policial duta a terme en la manifestació convocada en motiu de la visita de Felip de Borbó a Girona, celebrada el passat divendres 29 de juny. Així, tres membres de l’organització van formalitzar ahir als Jutjats de Girona una denúncia, en la qual acusen el cos policial d’agressions i d’haver aplicat “violència gratuïta” en una manifestació de caràcter pacífic i que havia estat degudament comunicada.

Segons relata la denúncia, quan la manifestació encara no havia culminat el seu recorregut desenes d’agents del cos d’antiavalots dels Mossos van encerclar els manifestants, fet que va obligar la marxa a deturar-se, i els van retenir durant més de mitja hora. Durant aquest període es van viure escenes de tensió i nerviosisme, perquè els agents no deixaven entrar ni sortir els manifestants del perímetre marcat. Quan els responsables de la CUP van demanar explicacions als Mossos per aquests fets, van rebre múltiples cops de porra i empentes, fet que els va provocar diverses contusions.

Tot i que la denúncia encara es troba en una fase molt inicial, el text apunta que els agents podrien haver delinquit a l'hora de dissoldre una reunió pacífica sense cap tipus de justificació i també creu que se'ls podria imputar per tres faltes de lesions i tres faltes de coaccions perquè van limitar i coartar la llibertat de moviment dels manifestants.

Agents sense placa

Una altra qüestió denunciada per la CUP és el fet que els agents no lluïssin el número de placa en l’uniforme, tot i les peticions reiterades dels responsables de la CUP en aquest sentit durant l’acte. Aquest fet, tot i incomplir manifestament la llei, s’ha convertit en una constant en les manifestacions, i és el que ha impedit que els denunciants puguin identificar concretament els agents autors de les agressions. És per això que en la denúncia s’apunta directament als comandaments policials de l’operació com a responsables de les agressions.

Estat d’excepció

Finalment, la CUP ha denunciat la situació que es viu a Girona cada cop que algun membre de la família reial espanyola visita la ciutat. Segons la formació, la ciutat queda sotmesa a una mena d’estat d’excepció, en què drets fonamentals com el d’expressió o manifestació són vulnerats sistemàticament. La CUP n’ha posat com a exemples la crema de fotos del rei, el 2007, o els casos del mateix divendres, en què es va prohibir l’entrada de dos regidors de la CUP al Fòrum Impulsa per motius polítics.