Les entitats excloses de la Copa es mobilitzen 'contra la discriminació'

Anuncien la interposició d'una demanda judicial impugnant la normativa per discriminatòria, i la presentació de queixes al Defensor del Ciutadà i al Síndic de Greuges

Diverses entitats ciutadanes de Girona, entre les quals la CUP, han realitzar una roda de premsa aquest matí posicionant-se al voltant de la polèmica normativa que regula les barraques de la Copa. Les associacions, sis en total, han denunciat que se'ls ha exclòs del procés d'adjudicació de barraques tot i formar part del Registre Municipal d'Entitats i tractar-se de col·lectius arrelats i actius a la ciutat, i consideren que la decisió és 'discriminatòria i constitueix un greuge intolerable per les entitats', a més de tenir una 'clara intencionalitat política'. Per les associacions, doncs, la voluntat de CiU ha estat 'expulsar les entitats més crítiques i resta potencial reivinidicatiu a l'espai de la Copa'.

Les entitats també han denunciat que els canvis introduïts per part de l'equip de govern en la normativa d'enguany no hagin estat consensuats amb el teixit associatiu gironí ni amb la comissió de la Copa, i han recordat que desenes d'entitats ja van presentar una moció al ple municipal demanant una rectificació, que va rebutjar-se amb vots contraris de CiU i PP. Per tot això, les associacions han fet pública la  interposició d’una demanda judicial impugnant la normativa per discriminatòria davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i la formulació de queixes al Defensor del Ciutadà i al Síndic de Greuges.

La impugnació de la normativa, segons han explicat, en cap cas afectarà l'edició de les Fires d'enguany, perquè no s'ha demanat la suspensió cautelar de la normativa. Així, les associacions han exigit a l'Ajuntament que habiliti els mecanismes necessaris per tal que de reparar la discriminació que ha suposat l’aplicació de la normativa per a moltes entitats ciutadanes gironines, i també han reclamat l'inici d'un procés de participació i debat a través del qual la ciutadania i el teixit associatiu gironí puguin redefinir el model de Fires per tal de fer-lo més participatiu, popular i descentralitzat.