CiU i PP apugen un 3,6% la tarifa de l'aigua a Girona

El ple aprova la moció de la CUP per demanar l'absolució d'en Genís i en Bernat, i en solidaritat amb els encausats del 29M a Les Corts

El ple municipal de Girona va aprovar, ahir, un increment del 3,6% de les tarifes del servei d'abastament d'aigua potable, amb els vots favorables de CiU i PP. La CUP va oposar-se a la mesura, que va qualificar d''indigna' i 'immoral', i reclamar a l'equip de govern que atengui la recomanació del Defensor del Ciutadà, que just aquesta setmana s'ha posicionat a favor de garantir l'accés a l'aigua al conjunt de la ciutadania gironina, més enllà de la seva situació econòmica. La formació va defensar l'aigua com un bé públic de primera necessitat, i va reafirmar l'aposta per la municipalització per posar fi a les pràctiques privatitzants.

Durant la sessió també va aprovar-se una moció presentada per la CUP per reclamar l'absolució del gironí Bernat Bidegain i el garrotxí Genís Martín, que properament seran jutjats per la seva participació en la vaga general del 29 de març del 2012 i que s'enfronten a peticions de penes d'entre 4 i 7 anys de presó. La moció també se solidaritza amb tots els encausats del 29M al barri barceloní de Les Corts. Per la CUP, les peticions de l'acusació, encapçalada per la Fiscalia de l'Estat, la Generalitat i l'AJuntament de Barcelona, és totalment desproporcionada i té una clara intencionalitat política.

Per contra, el ple va rebutjar una altra moció de la CUP reclamar una audiència pública sobre el model de gestió de residus de Girona. Arran de la polèmica pel canvi de contenidors, la CUP va considerar adient la celebració d'un debat ciutadà al voltant d'aquesta qüestió, amb l'horitzó posat en l'aprovació d'un nou Pla Local per la Prevenció de Residus. La formació va recordar que darrerament el ple s'ha posicionat en dues ocasions a favor de la prevenció i l’aplicació de sistemes més eficients i respectuos de tractament de tractament de residus, i va demanar a l'Ajuntament que estudiï experiències com les de Cadaqués Retorna (SDDR) o Celrà (recollida porta a porta).

De la resta de mocions presentades pels grups municipals, només es aprovar la que reclamava un posicionament contrari a la LOMCE per part del consistori. Les altres dues, pel compliment de les mocions que s'han aprovat al plenari des de l'inici del mandat i en suport a la campanya Prou Multes del moviment #novullpagar, van ser rebutjades. En canvi, es dues mocions presentades per entitats ciutadanes van aprovar-se. La primera, impulsada per CCOO, reclamava el posicionament municipal contra l'avantprojecte de llei espanyol per la racionalització de l'administració local, i la segona, dels veïns de St. Daniel, Palau Sacosta i Sta. Eugènia, era en commemoració dels 50 anys de l'annexió d'aquests antics municipis a Girona i per la dignificació de la seva memòria i identitat.

A l'inici del ple, la CUP va insistir en la necessitat de revisar a fons el Pla de Polítiques de Dones de l'Ajuntament de Girona, i va lamentar les mancances tant de forma com de contingut que té el document. En aquest sentit, tant la CUP com d'altres grups van destacar la necessitat de dotar el pla de més concreció a través de mesures operatives, com també una calendarització i una previsió pressupostària. Finalment el regidor de Serveis Socials Eduard Berloso va accedir a realitzar noves sessions de treball per tal de revisar el ple i incorporar-hi millores. La CUP també va demanar que es tingui més en compte la comissió Ciutat i Igualtat en l'elaboració, la implementació i l'avaluació del pla.

Un altre punt destacat de l'ordre del dia era la suspenció de l'atorgament de llicències de bar i restaurant al Barri Vell, Mercadal i una part de l'Eixample Nord. La CUP es va abstenir en la proposta i va reafirmar la necessitat d'impulsar un acord municipal per la convivència ciutadana, elaborat participavament i amb mecanismes de prevenció i diàleg. En els precs i preguntes la CUP va reclamar als representants municipals que no assisteixin al proper Fòrum Impulsa, en què assistirà Felip de Borbó, i va demanar el posicionament municipal contra els darrers casos de violència policial a Girona. La formació també va demanar que la bandera LGBT onegi a l'Ajuntament pel 28 de juny, que s'acceleri la contrucció del pont de l'Onyar al sector Est, millores a un tram del carrer Migdia i informació sobre el mercat de Sta. Eugènia.