Girona aprova la inversió de 27,3 milions per renovar la incineradora de Campdorà

La CUP reclama un debat urgent sobre el model de gestió de residus, i planteja la dimissió del regidor de sostenibilitat Jordi Fàbrega

Al ple de l’Ajuntament de Girona celebrat ahir dilluns, 14 de juliol, es va aprovar el projecte per renovar la planta incineradora de Campdorà per un cost de 27,3 milions d’euros, que seria assumit per l’Agència de Residus de Catalunya. La CUP va reclamar que es retirés la proposta i va tornar a reivindicar la necessitat d’encetar un debat de ciutat sobre el model de gestió de residus, que segons la formació requereix un canvi de rumb urgent.

En la discussió el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, va plantejar la dimissió del regidor de sostenibilitat Jordi Fàbrega, per la seva gestió al capdavant de l’àrea encarregada de les polítiques ambientals. Prèviament, a l’inici del debat, el portaveu va situar al mig del saló de plens una bossa plena d’envasos per simbolitzar la quantitat de residus que es generen cada setmana a la ciutat. A més, en la intervenció Navarro va qüestionar la continuïtat de Girona dins la Xarxa de Municipis cap al Residu Zero, tenint en compte la deriva de les polítiques de gestió de residus de CiU.

En la sessió també es va aprovar la recuperació per part de l'Ajuntament del servei de grues, que fins ara era a mans de TMG, l’empresa mixta encarregada del transport públic. La CUP va celebrar la decisió, i va reivindicar la necessitat d’elaborar un pla de municipalitzacions per tal de planificar la recuperació de nous serveis per part del consistori. En un altre punt de l’ordre del dia relacionat amb la gestió de l’aigua, la formació va reclamar màxima transparència respecte a la gestió de l’empresa mixta AGISS, de capital majoritàriament privat, i va tornar a fer una aposta per la gestió pública tot reclamant la municipalització del servei.

Ja en l’apartat de mocions, es va aprovar la proposta de la CUP perquè l’Ajuntament es posicionés contra la nova llei espanyola de telecomunicacions, que vulnera l’autonomia local. També va tirar endavant, amb una amplíssima majoria, la moció presentada per la FAPAC per rebutjar la LOMCE. En canvi, la moció del PP perquè el consistori pengés novament la bandera espanyola i els quadres dels borbons va desestimar-se. D’altra banda, van aprovar-se una proposta per impulsar un pacte de ciutat per la infància i una petició a la Generalitat perquè faci els pagaments pendents per finançar les escoles bressol de Girona, en ambdós casos amb el suport de la CUP.

Finalment, les mocions per recuperar el nom de Plaça del Carril i per batejar un carrer amb el nom de Salvador Puig Antich es van retirar després d’acordar-se que es creï una comissió per estudiar els casos i elaborar un protocol d’actuació per a modificacions de nomenclàtor. Al ple també van aprovar-se altres qüestions com ara la baixa de Girona com a membre de l’AGi, la negativa a la sol·licitud de l’Ajuntament de Salt sobre la Trama Urbana Consolidada supramunicipal, les bases de convocatòria de places de policia local i conserges-mantenidors, així com les obres d’urbanització de la frontissa de Santa Eugènia, entre d'altres.

Compte General del 2013

Un altre dels punts que van aprovar-se és el Compte General del 2013, que significa la liquidació definitiva del pressupost i la resta de comptes locals de l’exercici passat. La CUP reclamar l’establiment de mecanismes de transparència i participació per tal que la ciutadania pugui exercir el control democràtic de la gestió econòmica del consistori, i va criticar que algunes partides sensibles en matèria social no s’executessin del tot, tal i com es recull en aquest article el portaveu de la CUP Jordi Navarro: llegiu-lo.