La CUP proposa un pla calendaritzat per municipalitzar el servei d’aigües de Girona

 La formació defensa que la gestió pública aportaria eficiència i transparència al servei, i es mostra oberta a dialogar amb la resta de grups perquè el text prosperi

El grup municipal de la CUP a l’Ajuntament de Girona ha registrat una moció (llegiu-la) proposant que abans de finalitzar el mandat 2011-2015 el ple gironí aprovi un pla calendaritzat per municipalitzar el servei d’aigües de Girona. A més del pla, la moció també proposa la celebració, dins del primer semestre del 2015, d’una audiència pública per tal de sotmetre a informació i debat ciutadà el model de gestió de l’aigua de Girona.

Des de fa temps la CUP s’ha mostrat molt crítica amb l’actual model de gestió del servei d’aigües, que està privatitzat en un 80%, i el 2013 ja es va oposar a la renovació de la concessió del servei a l’empresa AGISSA a través d’una pròrroga que té vigència fins el 2020. El regidor i portaveu de la CUP Jordi Navarro considera que “l’accés a l’aigua és un dret bàsic, i és intolerable que grans empreses hi facin negoci quan es podria gestionar de manera molt més transparent i democràtica per part de la mateixa administració pública”.

AGISSA, que té com a principals accionistes Caixabank, Aqualia i AGBAR, darrerament ha vist qüestionada la seva gestió, especialment arran de la publicació d’una auditoria de control financer i eficàcia que apunta possibles irregularitats en l’administració de l’empresa en els darrers anys. Fa unes setmanes la CUP va publicar el contingut íntegre d’aquesta auditoria (llegiu-la) per tal de fer aflorar tota la informació, i actualment hi ha en marxa una comissió informativa especial de l’Ajuntament de Girona sobre la gestió de l’empresa.

En la moció s’adverteix que la mateixa Agència Catalana de l’Aigua “reconeix que les tarifes de l'aigua distribuïda per empreses amb capital 100% públic són un 25% més econòmiques”, i posa l’exemple de múltiples poblacions catalanes i d’arreu del món que gestionen directament el servei d’aigües de forma exitosa. Navarro assegura que “amb la gestió pública de l’aigua a Girona guanyaríem transparència, control democràtic i eficiència”.

La CUP s’ha mostrat confiada que la moció es pot aprovar “atès que l’actual equip de govern municipal i diversos grups municipals s’han mostrat disposats, en més d’una ocasió, a valorar la possibilitat de recuperar la gestió i control municipal del servei de distribució i abastament d’aigua potable a Girona”. En aquest sentit, la formació ha assegurat que està oberta a dialogar amb la resta de grups perquè el text tiri endavant.