CiU i PP es tornen a aliar per impedir més transparència i participació en el pressupost municipal de Girona

Un cop més els vots de l’equip de govern sumats als del PP i el regidor Carlos Palomares eviten que s’aprovi la moció de la CUP

Ahir es va celebrar una nova sessió del ple municipal de Girona, corresponent al mes de gener. Un dels punts que s’hi van debatre va ser una moció de la CUP que proposava l’aplicació de diversos mecanismes per incrementar la transparència i la participació ciutadana en la gestió dels comptes municipals. Entre els acords proposats destacava la celebració d’una audiència pública sobre el pressupost municipal, la publicació dels comptes anuals en format obert i electrònic, o replantejar els ‘pressupostos participats’ amb noves mesures com la celebració de consultes vinculats per a grans despeses plurianuals o bé l’augment substancial de la partida destinada a aquest apartat del pressupost.

Tot i això, la moció de la CUP van va ser rebutjada pels vots contraris de CiU, PP i el regidor Carlos Palomares. Un cop més, doncs, l’equip de govern es va aliar amb el grup de Concepció Veray per impedir l’aprofundiment democràtic i la transparència en la gestió dels recursos de l’Ajuntament. L’altra moció en què participava la CUP, que demanava el suport del consistori a les reivindicacions de les persones afectades per l’hepatitis C, va aprovar-se per unanimitat; i també es va aprovar una tercera moció que reclamava més recursos i inversió per a l’hospital Trueta.

Durant la sessió també va haver-hi polèmica per la decisió de l’equip de govern de crear una plaça d’assessor per als regidors no adscrits i facilitar-los alguns dels recursos previstos per grups municipals. Igualment, la CUP va qüestionar el plantejament de la nova Àrea Metropolitana Estratègica del Gironès i va alertar dels riscos que poden suposar per al petit comerç la creació de noves grans superfícies a l’entorn de la ciutat.

En l’apartat de precs i preguntes la CUP va demanar explicacions per les declaracions militaristes del cap de la policia local, Josep Palouzié, i va plantejar el seu cessament. Per contra, l’alcalde Carles Puigdemont es va posicionar a favor del màxim responsable de la policia municipal, i va defensar la compatibilitat dels seu posicionaments autoritaris i bel·licistes amb l’exercici del seu càrrec com a cap de la policia. La CUP també va demanar explicacions per la polèmica amb el rei Baltasar durant la cavalcada de reis, i va preguntar si la retransmissió de la cavalcada per TV3 havia tingut algun cost per l’Ajuntament. Puigdemont va respondre amb evasives la qüestió econòmica i va justificar la decisió de pintar de negre la cara de la persona que representa el rei Baltasar.

Finalment, la CUP va preguntar per l’evolució de les dades de reciclatge a la ciutat i les obres del TAV al Parc Central, sobre la inseguretat viària a l’entorn de l’Estació Jove i les queixes de les treballadores de la neteja pel fet d'haver de treballar en temperatures massa baixes; i va demanar un augment de les actuacions en carrers glaçats tenint en compte que en alguns punts com Lluís Pericot recentment hi ha hagut accidents.