El ple de Girona rebutja sumar-se a la ILP per l’educació pública

La proposta de la CUP perquè l’Ajuntament s’adherís a la iniciativa és tombada amb els vots contraris de CiU i PP i les abstencions d’ICV-EUiA

El ple de l’Ajuntament de Girona va rebutjar, en la sessió celebrada ahir, adherir-se a la ILP per l’educació pública promoguda per l’Assemblea Groga i que compta amb el suport de diverses organitzacions polítiques i sindicals. El text, que havia estat presentat per la mateixa CUP, va ser tombat amb els vots contraris de CiU i PP i les abstencions d’ICV-EUiA. En canvi, sí que es van aprovar les tres mocions restants: una de suport a l’activista sahrauí Hassana Aalia, l’altra per reforçar el servei d’intervenció en el tractament de la violència de gènere, i la tercera per accelerar el projecte del Modern.

En la sessió també va tirar endavant, amb el vot de la CUP, el plec de condicions per contractar el servei de jardineria, que incorpora clàusules socials per tal que la concessió recaigui en centres especials de treball sense ànim de lucre. Amb aquest plec s’aplica per primera vegada el protocol de clàusules socials aprovat recentment per l’Ajuntament de Girona, que pretén garantir uns mínims de contractació amb criteris ètics i responsables en els concursos públics del consistori. Igualment, la CUP va reafirmar la seva oposició al desenvolupament del Parador del Güell, tant pel seu impacte ambiental com pels perjudicis que provocarà en el petit comerç.

En el ple la CUP també va qüestionar la concessió d’una finca municipal a l’empresa Siresa Campus SA per explotar la residència d’estudiants de Girona. El regidor Jordi Navarro va alertar del perill d’externalitzar a grans empreses privades els serveis vinculats a l’educació, i va apostar per buscar alguna fórmula alternativa de provisió del servei, ja sigui a partir de la col·laboració entre administracions o a través de convenis amb projectes d’economia social o cooperativa. Finalment, en el debat AGISSA i la gestió de l’aigua, la CUP va reclamar la continuïtat de la comissió de control i va demanar que sigui el mateix ajuntament qui pengi les actes de les sessions.

En l’apartat de precs i preguntes la CUP va demanar mesures de sensibilització per a la convivència entre els diferents usuaris de la via, que es plantegi una rebaixa del preu del transport públic, que es faci èmfasi en la prevenció de residus en les activitats de les associacions gironines i que se solucionin els problemes de brutícia a la Font del Ferro. El grup municipal també va demanar explicacions perquè l’alcalde ha desatès una recomanació del Defensor de la Ciutadania sobre pobresa hídrica i va demanar informació sobre l’estat del cas Torroija, entre d’altres qüestions.