La CUP critica que s'aposti pels contenidors al Barri Vell i al Mercadal i no per la recollida selectiva porta a porta

La formació veu en el nou sistema una motivació bàsicament “estètica” per part de l’equip de govern, i critica que es perpetuï el model de contenidors en comptes d’apostar per mecanismes alternatius

La CUP de Girona s'ha posicionat al voltant del nou sistema de recollida de residus al barri del Mercadal i al Barri Vell, que s'ha començat a implantar aquesta setmana. La formació creu que la nova aposta no significa cap avenç remarcable perquè segueix el mateix patró del sistema que s’aplica a la resta de la ciutat, i lamenta que s’hagi perdut l’oportunitat d’implantar una prova pilot de recollida selectiva porta a porta.

Igualment la CUP ha criticat que la motivació de l’equip de govern a l’hora de dissenyar el canvi hagi estat bàsicament estètica, i que no s’hagi tingut en compte la necessitat urgent que hi ha a la ciutat de canviar el model de gestió de residus. Per la CUP, doncs, els nous cubells són simplement una adaptació del sistema de contenidors vigent a la resta de la ciutat, i ha lamentat que aquesta aposta perpetuï un sistema de recollida que segons el seu parer és “desfasat i insostenible”.

Segons la formació, amb el sistema implantat difícilment s’assoliran els nivells de reciclatge desitjables, que el 2012 es situaven tot just al 36,6% de mitjana al conjunt de la ciutat. La CUP també s’ha mostrat crítica per la periodicitat establerta en la recollida de les diferents fraccions. Segons el grup, el fet que el rebuig es reculli diàriament –a diferència d’altres tipus de residus, que es recullen amb menys freqüència–, dificulta enormement l’augment dels nivells de reciclatge.

La CUP fa temps que defensa la necessitat d’implementar una prova pilot de recollida selectiva porta a porta, i considera que amb el nou sistema al Barri Vell i al Mercadal s’ha perdut una oportunitat d’or per avançar en aquesta línia. Cal recordar que sistema porta a porta permet assolir uns nivells de reciclatge que arriben al 85% i ja s’està aplicant a municipis de la comarca com Celrà o Vilablareix. Finalment, la CUP ha posat de manifest la manca de corresponsabilització amb la ciutadania a l’hora d’establir el nou sistema i la distribució dels diferents punts de recollida.

Vídeo de la campanya ‘Girona Residu Zero’

Aprofitant el Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra avui 5 de juny, s'ha fet públic a les xarxes socials el vídeo de la campanya ‘Girona Residu Zero’ (vegeu-lo), que sota el títol ‘La merda de mai acabar’ explica amb humor i pedagogia els dèficits de l’actual model de gestió de residus. Aquesta iniciativa promoguda per la CUP pretén conscienciar la població gironina de la necessitat d’un canvi de model, i pressionar l’administració perquè apliqui nous sistemes més eficients i sostenibles de gestió de residus.