La CUP exigeix transparència i 'tabula rasa' en la política gironina

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) a les comarques gironines ha exigit avui un procés a fons de transparència per part dels actors implicats en les diverses investigacions relacionades amb la corrupció que hi ha ara mateix a les nostres comarques. Aquest matí coneixíem la detenció de l'alcalde de Sant Hilari i els registres a edificis de la Diputació de Girona i del Consell Comarcal de La Selva. Aquests fets se sumen a les investigacions relacionades amb l'Ajuntament de Lloret de Mar, i als casos anteriors d’Arcadi Calzada amb Caixa de Girona i les sospites per les relacions de la Fundació Príncep de Girona amb el cas Urdangarín.

Som conscients que, en tots els casos, ens trobem en una fase inicial dels processos judicials, i cal destacar la manca de confiança de la CUP amb les institucions i cossos repressius de l'Estat com la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. La història ens demostra que l'Audiència Nacional i la policia espanyola són actors moguts per interessos obscurs, l'espanyolisme i el poc respecte als drets fonamentals. Tanmateix entenem que en l’actual situació, i tenint en compte els indicis i les preguntes que hi ha sobre la taula respecte diversos representants públics i partits polítics a les nostres comarques, cal que ens posicionem.

En aquest sentit, la CUP vol fer les següents consideracions:

- Expressem la solidaritat amb els habitants de Sant Hilari Sacalm, Lloret de Mar i, en general, dels municipis de tota la demarcació que ens veiem esquitxats per la corrupció dels responsables polítics que fa anys  que han imposat un model de gestió entregat a la corrupció i a la venda d'allò públic a uns pocs per omplir les seves butxaques.

- Reclamem la compareixença pública dels representants de les institucions i actors relacionats i investigats per corrupció per donar explicacions respecte a la situació del cas. Això implica, evidentment, CiU, partit en què militen els principals imputats en les causes obertes, la Diputació de Girona i el PSC i Esquerra, partits que en els darrers temps han participat de la cogestió de l'ens provincial. Les seves explicacions són necessàries i la societat gironina les reclama davant les greus acusacions que s'han filtrat els darrers dies.

- Cal fer 'tabula rasa' ara mateix. S’ha d’aturar el funcionament opac i clientelista de moltes institucions de les nostres comarques i posar llum i taquígrafs. Contra la gestió de despatx allunyada de la gent és necessari treure a la llum els acords i fer un procés d'obertura que vagi molt més enllà de cimeres, fotografies i paraules. La CUP proposa que tots els ajuntaments i consells comarcals estableixin els mecanismes i espais oberts a la ciutadania que garanteixin la transparència per tal d’esclarir els aspectes i detalls clau de la seva gestió en els darrers anys. La CUP ha impulsat mecanismes d’aquest tipus amb en aquelles institucions locals i comarcals on té presència, i reclama a la resta de forces polítiques que facin el mateix.

- Exigim la dimissió de tots els representants públics imputats en causes obertes per casos de corrupció. En un moment en què la societat catalana al Principat de Catalunya fa passos ferms cap a l’exercici del dret d’autodeterminació, cal evitar que la corrupció que afecta les institucions catalanes embruti o en posi en perill el procés democràtic cap a la independència.

- Reafirmem la nostra oposició a l'existència de la Diputació de Girona com a ens supramunicipal, pel fet de ser una institució supramunicipal històricament imposada al nostre país, a més d'un ens que tendeix a l'opacitat i a la manca de democràcia en el seu dia a dia

- Volem reconèixer i agrair la tasca ingent que desenes de col·lectius, moviments i persones a títol individual estan duent a terme per destapar els casos de corrupció a les nostres comarques.

- Finalment, animem la població a expressar activament la seva repulsa envers la corrupció que afecte les institucions públiques catalanes, i a mostrar-se ferma en la reivindicació d’un model de gestió pública transparent, democràtic i al servei de la comunitat.