La CUP proposa fer obligatòries les clàusules socials i ambientals en la contractació de l’Ajuntament de Girona

La formació reclama que el consistori gironí aposti de forma decidida per la contractació responsable amb criteris socials i ambientals, i proposa l’aprovació d’un reglament que asseguri el compliment d’aquest tipus de clàusules

La CUP proposarà al ple de l’Ajuntament de Girona que aposti de forma decidida per la contractació pública responsable des del punt de vista social i ambiental. Així, el proper dilluns, 13 de maig, es debatrà una moció del grup municipal que demana fer obligatori el compliment de clàusules socials i ambientals en tots els processos de contractació per part de l’Ajuntament de Girona.

Concretament, la CUP proposa que l’aprovació d’un reglament municipal “per a la contractació responsable amb criteris socials i ambientals a l’Ajuntament de Girona”, que estableixi els mecanismes i clàusules que hauran de seguir en qualsevol licitació o procés de contractació de l’Ajuntament i les empreses municipals. El text també proposa que es creï una comissió mixta, en què participin entitats ambientals i del tercer sector, per tal d’elaborar el reglament, que hauria d’entrar en vigor durant el 2013.

La formació ha recordat que les administracions dediquen un 18% del PIB a la contractació pública, la qual cosa les dota d’una gran capacitat d’influència sobre el mercat, i ha destacat que l’aplicació de polítiques de contractació responsable poden produir un efecte de sensibilització sobre els hàbits de consum de les empreses i els ciutadans, i contribuir de forma efectiva a un canvi de model social i ambiental en clau d’ètica, justícia i solidaritat.

La proposta s’inspira en la instrucció pública aprovada recentment a Barcelona en aquesta mateixa línia. L’experiència barcelonina és pionera als Països Catalans i al conjunt de l’Estat espanyol, i si Girona aprovés aquesta proposta esdevindria el segon municipi que aplicaria una mesura d’aquest tipus. La CUP ha defensat la necessitat que les administracions públiques s’impliquin en el foment d’un model social i econòmic més just i respectuós amb l’entorn, “no només en l’àmbit legislatiu sinó també a través de la pràctica diària”.