La CUP qüestiona al ple municipal la gestió de CiU a Girona

La formació retreu el paper del govern en qüestions com el lloguer de l'edifici Cartañà, l'adjudicació de l'atenció domiciliària a l'empresa CLECE, el projecte del 'Vol Gastronòmic' o el trasllat de la Clínica Girona

Ahir al ple municipal de l'Ajuntament de Girona corresponent al mes de juny va aprovar-se inicialment el Pla de Mobilitat Urbana de Girona. La CUP es va abstenir en la votació, i va anunciar que presentarà una bateria d'al·legacions amb propostes de millora. La CUP va valorar positivament que després de tants anys finalment Girona es doti d'aquest instrument, però va remarcar la necessitat que el document plasmi de manera ambiciosa la voluntat d'implantar un model de mobilitat més avançat i eficient des d'un punt de vista ambiental.

En la sessió també es va ratificar l'adjudicació del servei d'atenció domiciliària (SAD) a l'empresa CLECE. La CUP va votar en contra del punt, i va criticar que un cop més s'afavoreixi una gran empresa de fora a l'hora de dur a prestar un servei públic, en comptes d'explorar altres formes de gestió que aportin més valor en clau social i territorial. Igualment, la CUP va recordar que l'Ajuntament ja té males experiències amb aquesta empresa, que fa anys va motivar una vaga de treballadores de la neteja i que ha estat acusada de no respectar els drets laborals.

Un altre punt destacat del ple va ser l'aprovació del contracte de lloguer de l'edifici Cartañà entre l'Ajuntament i el Bisbat, per tal que aculli el nou institut de secundària de la ciutat. La CUP, juntament amb d'altres grups, va qüestionar la fórmula escollida, i va criticar que l'Ajuntament assumeixi íntegrament el lloguer de l'edifici en comptes de costejar-lo conjuntament amb la Generalitat, que és la titular de la competència. La formació també es va mostrar en desacord amb la provisionalitat de l'operació, i va reclamar que es busqui una solució definitiva respecte a la ubicació de l'institut.

D'altra banda, es va debatre l'operació urbanística que ha de permetre el trasllat de la Clínica Girona a la seva nova ubicació de la carretera Barcelona. El grup de la CUP va lamentar la manca de transparència que existeix al voltant d'aquest afer, i va alertar d'alguns riscos de l'operació, com ara el futur de l'espai que deixarà lliure l'actual Clínica Girona a l'Eixample, que en bona mesura serà catalogat com a zona comercial. Així, la formació va reclamar que s'impliqui el veïnat a l'hora de definir els futurs usos de zona que quedarà alliberada a l'entorn del carrer Joan Maragall.

En l'apartat de precs i preguntes el portaveu de la CUP Jordi Navarro va preguntar pel 'Vol Gastronòmic'. El regidor va criticar que l'equip de govern pretengui aprovar el projecte sense passar pel ple, i va reclamar la màxima transparència. La CUP, a més, va posar en dubte l'emplaçament de la plataforma i la privatització de l'espai públic que suposarà durant un període important de temps en un punt tan singular de la ciutat. La formació també va retreure a l'equip de govern que es posin tantes facilitats a una iniciativa privada com aquesta, quan per una altra banda es posen traves constants a les entitats per organitzar actes a l'aire lliure.

La CUP també va fer preguntes sobre l'ampliació del pati de l'escola Eiximenis, l'obertura de la nova biblioteca a Emili Grahit o el cas Torroija, que ha estat reobert per part del jutjat. Igualment, la formació va demanar explicacions sobre els peixos trobats morts al Güell, les mancances en la poda d'arbrat a Sant Narcís. També es va reclamar una nova convocatòria de la Taula de Coordinació Local pel Dret a l'Habitatge, així com poder tenir accés a les auditories fetes recentment a l'empresa d'aigües. Al principi del ple, el regidor Jordi Navarro va recordar el treballador de Girona+Neta que recentment va suïcidar-se.