La CUP reivindica un pressupost municipal realment just i participatiu

La formació s'absté en la votació inicial després de setmanes de trobades, però adverteix a l'equip de govern que la proposta és insuficient i que 'cal anar molt més enllà'

El grup municipal de la CUP es va abstenir en la votació inicial del pressupost municipal del 2013 a Girona, en el marc del ple municipal corresponent al mes de febrer celebrat ahir. Després de diverses setmanes de trobades amb l'equip de govern, en què també han participat el grup d'ICV-EUiA i la Mesa d'Entitats per la Participació, l'equip de govern ha acceptat diverses peticions de les entitats i els grups polítics. La CUP ha fet una crida a les entitats ciutadanes i agents socials de la ciutat a 'implicar-se en el procés d'al·legacions que començarà pròximament, per tal d'assolir un pressupost més just i participatiu'.

La novetat més destacada incorporada per l'equip de govern en el document aprovat és una partida de 1.000.000€ d'inversió als barris, el destí de la qual es decidirà de forma participativa. Durant les properes setmanes es redactarà un reglament que establirà els mecanismes que guiaran el procés participatiu. La CUP s'ha mostrat satisfeta pel compromís adquirit per l'equip de govern, i ha agraït tasca de les entitats ciutadanes que fa temps que treballen en aquest sentit. La formació considera que aquesta mesura ha de ser 'un primer pas en el camí cap a uns pressupostos realment democràtics i transparents, en què la ciutadania gironina i les entitats tinguin un paper protagonista'.

Així, la formació ha valorat l'aprovació inicial com un punt de partida, però ha advertit a l'equip de govern que que la proposta és insuficient i que 'cal anar molt més enllà'. La CUP ha explicat que durant els pròxims dies es posaran noves demandes sobre la taula, com ara un augment més pronunciat de les partides d'ocupació, una disminució de les partides destinades a publicitat i promoció, així com una rebaixa significativa del sou del gerent i altres càrrecs de confiança. La decisió de la CUP respecte a l'aprovació definitiva es debatrà finalment en una assemblea oberta.

La proposta aprovada ahir també incorpora altres demandes, sobretot en matèria social i ambiental. Pel que fa a la formació i el foment de l'ocupació, la proposta aprovada incorpora un pla de foment del cooperativisme, un pla de dinamització comercial als barris, i recupera la partida de les cases d'oficis. També s'incrementa de manera destacada el pressupost de cooperació i solidaritat, en la línia que va aprovar el ple recentment, i el pla d'inversions incorpora noves partides destinades a horts urbans i solars socials, entre d'altres. L'equip de govern també ha acceptat rebaixar les retribucions dels grups municipals en un 15% i ha adoptat el compromís de començar a treballar amb entitats de finances ètiques.

Pla per al Castell de Montjuïc

El ple municipal d'ahir també va servir per aprovar altres qüestions com ara una moció de la CUP perquè l'Ajuntament impulsi un Pla dedicat al Castell de Montjuïc. També van prosperar una moció en contra del 'fracking' i una altra proposta de l'ANC perquè el consistori s'adherís a la declaració de sobirania aprovada pel Parlament, entre d'altres. En l'apartat de precs i preguntes la CUP va preguntar sobre les esquerdes del viaducte del tren, la volta de la plaça Assumpció, les obres del TAV i el Parc Central, el futur d'Aigües Girona, Salt i Sarrià i el Pla Especial de la Devesa.