La CUP vol que s'implanti el sistema de devolució d'envasos a Girona

La formació reclama a l'equip de govern que compleixi les dues mocions aprovades al ple sobre aquesta qüestió

Diversos representants de la CUP de Girona van participar ahir dilluns 15 d'abril a la presentació de l'experiència pilot 'Cadaqués Retorna', que entre el 15 d'abril i el 30 de juny situarà la vila de Cadaqués com a municipi pioner als Països Catalans i a l'Estat espanyol en una prova d'implantació del Sistema de Devolució, Dipòsit i Retorn d'Envasos (SDDRE). Aquest sistema permet triplicar els nivells de recollida selectiva actual, com ja passa a nombrosos països europeus, on es recupera el 98% d'envasos de begudes. L'experiència ha estat impulsada per la Fundació per a la Prevenció de Residus i Consum, compta amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya i de l'Ajuntament de Cadaqués, entre d'altres institucions.

La CUP ha celebrat la iniciativa, i ha reclamat a l'Ajuntament de Girona que estudiï l'experiència per importar-la a la ciutat. La formació ha recordat que en el present mandat el ple municipal gironí ha aprovat dues mocions favorables a aquest sistema, la darrera fa menys d'un mes, en la sessió del mes d'abril. Per això el portaveu gironí de la formació, Jordi Navarro, ha reclamat al regidor de sostenibilitat Jordi Fàbrega que faci 'passos valents en aquest línia, per tal que el sistema pugui implantar-se a la ciutat abans que s'acabi aquest mandat'. En aquest sentit, Navarro ha reclamat 'un esforç per transformar l'actual model i impulsar sistemes més eficients, moderns i respectuosos amb l'entorn, com ara el SDDRE'.

Finalment, la formació ha anunciat que exigirà canvis legislatius en l'àmbit del Parlament per plantar cara a les pressions dels lobbies i les multinacionals de l'envàs, ja que considera que la proliferació de residus és un dels problemes greus que té el país i que cal abordar. La CUP també considera que cal un pla integral de prevenció de residus i revisió del conjunt de la cadena productiva. Cal tenir en compte que actualment a Catalunya es consumeixen diàriament 9 milions d'envasos de begudes, dels quals només 3,5 es recullen selectivament. La resta són abocats, incinerats o abocats a l'entorn.