Notícies de parlament

La CUP exigeix explicacions als partits que s’han oposat a una auditoria independent per la dissolució del Consell Comarcal del Barcelonès. Un ens amb 78 milions d’euros d'endeutament i 30 milions de pèrdues. La formació considera totalment intolerable el posicionament dels grups parlamentaris que, aprofitant la dissolució del consell comarcal del Barcelonès, aprovada avui al ple del Parlament de Catalunya, s’han oposat a la transparència i la depuració de responsabilitats.

La diputada de la CUP Crida Constituent, Maria Sirvent, ha preguntat a la sessió de control d’avui al ple del Parlament de Catalunya en nom del Sindicat de Barri de Poble Sec respecte a un desallotjament il·legal d’un habitatge on hi va participar l’empresa Desokupa amb col·laboració dels mossos d’esquadra. El conseller d’Interior Miquel Buch ha negat aquesta col·laboració i ha afirmat que “el cos de mossos només dóna suport als desallotjaments quan hi ha una ordre judicial”.

La Comissió de Salut del Parlament de Catalunya va aprovar una resolució presentada per la CUP Crida Constituent que instava a revertir la implementació d’un nou model del Sistema d’Emergències Mèdiques basat en l’externalització del servei a empreses privades, per avançar cap a un nou model de gestió, titularitat i provisió pública. 

La CUP Crida Constituent ha entrat a registre una moció de balanç del primer any de legislatura pel que fa drets, autodeterminació, repressió i fracàs del diàleg amb l’Estat amb la qual insta al Parlament de Catalunya a avançar cap a l’exercici del dret a l’autodeterminació desenvolupant sobiranies en tots els àmbits de les polítiques públiques i millorant les condicions materials de vida de les classes populars sense acceptar les limitacions que puguin imposar les institucions de l’Estat espanyol i el seu marc jurídic. 

La CUP Crida Constituent vol posar de manifest que en el marc autonòmic les administracions i les institucions segueixen sense tenir marge per legislar a favor de les classe popular i treballadora, després de que el Tribunal Constitucional Espanyol hagi retallat part de la llei 4/2016 de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial que havia estat aprovada pel Parlament de Catalunya i posteriorment suspesa per aquest tribunal i insta a la Generalitat a aplicar els punts suprimits. 

Tot i que des de l’inici de l’actual legislatura s’han constituït al Parlament de Catalunya la Comissió d’Estudi sobre els drets civils i polítics i la Comissió d’investigació sobre l’aplicació de l’article 155 i el Govern de la Generalitat ha obert una oficina pels drets civils i polítics, un espai de diàleg amb partits, un Consell per la República i un Consell assessor per l’impuls del Fòrum Cívic i Social pel debat constituent, la Generalitat continua sense tenir dades oficials de les milers de persones que han estat represaliades des de l’inici del procés d’autodeterminació de Catalunya

La CUP Crida Constituent ha advertit avui en una roda de premsa al Parlament de Catalunya, que davant del context repressiu i d'un imminent judici contra el dret a l'autodeterminació, no és moment per fer “ni rebaixes, ni concessions, ni pugnes electoralistes” i que cal centrar-se en la mobilització popular per la defensa dels drets civils, socials i polítics i en favor de l'autodeterminació.

Davant de la posició del Govern de la Generalitat anunciada avui de “rebaixar” el contingut social de les lleis suspeses o anul·lades pel Tribunal Constitucional Espanyol, la CUP Crida Constituent manifesta que, novament, es posa en evidència, per una banda la impossibilitat de realitzar una autèntica transformació de les polítiques socials, medioambientals o de redistribució de la riquesa en el marc constitucional i autonòmic actual i per altra la manca de voluntat política del govern de superar les imposicions d’uns tribunals que legislen en contra dels drets i necessitats de la gent. 


La CUP Crida Constituent denuncia el preacord entre les formacions JxCAT, ERC, Cs i PSC de repartiment dels càrrecs del Consell de Govern de la Corporació Catalana dels Mitjans Audiovisuals i posa de manifest la necessitat que l’elecció dels membres sigui pública, transparent, democràtica i amb la participació dels treballadors i treballadores. 

La CUP Crida Constituent presenta una moció al Parlament de Catalunya per instar al Govern de la Generalitat a fer front a les conseqüències de les normes imposades pels mercats financers respecte a les polítiques públiques. 

La CUP-CC proposa un projecte transformador del sistema productiu que vinculi la producció amb les necessitats socials i materials de vida amb un seguit d’iniciatives que permetin avançar cap a un model basat en el desenvolupament humà. 

Pàgines