Crònica dels actes de la campanya en defensa del dret a l’habitatge


Fa temps, la CUP va engegar una campanya en defensa del dret a l’habitatge digne per a tothom i des de llavors s’han organitzat diferents actes emmarcats en la campanya.Recentment la campanya ha cobrat un important impuls, donat que la situació actual d’encariment progressiu de l’habitatge tant de compra com de lloguer s’està convertint en un problema social de dimensions imprevisibles.



En vistes a aquesta realitat la CUP, que pretén incidir socialment en aquesta temàtica, ha organitzat dos actes en el marc de la campanya, aprofitant que a la ciutat s’ha celebrat el conegut Firahabitatge, el saló immobiliari que té com a principals protagonistes els promotors immobiliaris, responsables en bona mesura de l’actual situació d’especulació immobiliària.



El primer acte va tenir lloc a la Casa de Cultura de Girona el passat divendres 13 de març i va consistir amb un col·loqui-debat sobre la problemàtica de l’habitatge a la ciutat de Girona. Els ponents convidats van ser el regidor d’urbanisme de l’equip de govern de l’Ajuntament de Girona, Joan Pluma; el professor de geografia de la UDG Joan Vicente, l’economista del col·lectiu d’economia crítica TAIFA Núria Pasqual i el membre de la CUP Toni Lecha.  



Cada ponent va donar la seva particular visió del problema i en aquest sentit l’economista Núria Pasqual va fer un repàs de les raons econòmiques que originen la situació, bàsicament la reestructuració del sistema capitalista a escala local i global i les seves repercussions sobre el territori i l’habitatge. Joan Vicente va fer una lectura des d’una perspectiva territorial i socioeconòmica i va destriar algunes de les causes de l’actual situació d’encariment mentre que el regidor Joan Pluma es va limitar a constatar que l’accés a l’habitatge s’ha convertit en un problema i va proposar com a solució l’avantprojecte de llei del dret a l’habitatge que està tramitant el govern tripartit, així com la creació de les oficines d’habitatge a escala local.



Per la seva banda, Toni Lecha va alertar que hi ha un desajust important entre els drets de les persones i el mercat, que no garanteix en absolut aquests drets. A més va proposar l’elaboració d’un cens de pisos buits a la ciutat i augmentar el percentatge d’habitatge protegit i de protecció oficial, així com abaratir el preu dels lloguers. A continuació va produir-se un interessant debat en que algunes persones van escenificar quina és la situació al carrer, i quines són les conseqüències socials de no poder accedir a un habitatge.



El dissabte 18 de març, la CUP va instal·lar una paradeta informativa davant del Firahabitatge, que se celebra com cada any al Palau Firal de Girona. Es van repartir tríptics informatius a les persones que assistien al Saló immobiliari i se’ls explicava les propostes de la CUP per a solucionar el problema. Propostes encaminades a intervenir des dels poders públics per tal de regular el mercat en benefici del dret de les persones a l’habitatge. En aquest sentit des de la CUP s’insisteix en que cal voluntat política des de l’Ajuntament de Girona per augmentar el parc d’habitatge protegit i col·locar al mercat de lloguer els milers de pisos buits que hi ha a la ciutat. Creiem que calen mesures polítiques i no deixar la gestió de l’habitatge únicament en mans del mercat i dels promotors, donat que el seu objectiu prioritari és obtenir beneficis econòmics.



A les dotze del migdia va tenir lloc la concentració convocada per la CUP a la qual van assistir una quarentena de persones.  Per la seva banda, l’organització juvenil Maulets va escenificar una acció que va consistir en plantar-se amb una pancarta davant l’entrada del Firahabitatge i bloquejar l’entrada als assistents al saló, amb l’objectiu de denunciar l’especulació immobiliària a la ciutat. Abans també havien protagonitzats alguns actes emmarcats dins la campanya nacional en contra de l’especulació immobiliària com són una dormida popular convocada sota el Pont de Pedra de Girona on hi van participar més d’un centenar de persones i una escenificació enmig de la Rambla de Girona d’un pis de pocs metres quadrats.