La CUP proposa una moratòria per fer front a l'especulació urbanística


 Aposta per definir eines de planejament d'abast supramunicipal.





Ho demanen els candidats de les CUP de Celrà i de Girona en una trobada al castell de Sant Miquel


Mig centenar de persones s’han reunit el matí d’aquest diumenge al Castell de Sant Miquel, entre els termes de Celrà i de Girona. Davant d’aquestes persones, arribades a peu des dels dos municipis, el segon de la llista de la CUP de Celrà, Pitu Fàbregas i el cap de llista de la CUP de Girona, Jordi Navarro, han exposat públicament les propostes de les candidatures pel que fa al creixement urbanístic.


Ambdues candidatures proposen aplicar una moratòria urbanística, a Celrà i a Girona, que impedeixi el creixement intensiu d’aquests moments. Mentres duri aquesta moratòria s’haurà de posar en marxa un mecanisme participatiu per acostar a la ciutadania els conceptes de l’urbanisme. Les trobades del procés particpatiu, coordinades per tècnics municipals i d’altres d’externs, hauran de permetre decidir, entre tothom, quin model de municipi es vol.


Aquest procés participatiu haurà de culminar en un referèndum ciutadà que faci palès cap a on es vol avançar en matèria de creixement urbanístic o bé si es vol preservar el tamany actual dels municipis. Aquest mateix procés, segons els membres de les CUP, hauria de fer-se extensible a la resta de municipis de l’àrea metropolitana de Girona per tal d’articular una xarxa d’espais verds.


Segons Pitu Fàbregas, de la CUP de Celrà “els polítics que tenim no s’atreveixen a acostar les diferents propostes sobre creixement urbanístic a la ciutadania i cal que aquests afers es puguin decidir lliurement entre totes les persones dels nostres municipis”. Per Jordi Navarro, de la CUP de Girona “cal més transperència en la ordenació del territori i que no se’ns amaguin els interessos que hi ha en la urbanització de l’espai”.


Jordi Navarro ha explicat que, dels tres tipus de qüalificació del sòl; urbà, no urbanitzable i urbanitzable, la CUP vol blindar el no urbanitzable i facilitar que una part del sol urbanitzable es converteixi en no urbanitzable. En aquest sentit, en Jordi ha recordat que la CUP de Girona s’ha destacat en la darrera legislatura per estar al costat dels col·lectius i persones que defensen el medi natural a la ciutat. Ha fet especial èmfasi en el compromís de la CUP en la defensa de les Hortes de Santa Eugènia. L’acte ha comptat amb la presència d’un acordionista que ha captat l’atenció de les persones que s’han congregat a Sant Miquel. Després dels parlaments, tothom ha pogut recuperar forces amb un esmorzar.