Girona s'adhereix a la querella argentina contra els crims del franquisme

El ple municipal també aprova la moció de la CUP reclamant la desaparició de l'índex IRPH i decideix donar suport a la Via Catalana

El ple municipal de Girona va aprovar, ahir, una moció presentada de la CUP (text) per adherir l'Ajuntament a la querella que s'ha presentat a l'Argentina contra els crims del franquisme. El text, que també condemna el cop militar del 1936 i la dictadura del general Franco, va aprovar-se amb els vots de la CUP, PSC i iCV-EUiA, i els vots contraris del PP. CiU va votar a favor de condemnar el franquisme, però en canvi es va abstenir a l'hora de donar suport a la querella.

La sessió també va servir per aprovar una altra moció de la CUP (text), en aquest cas per reclamar la desaparició de l'índex IRPH, que afecta milers de préstecs hipotecaris arreu de l'Estat espanyol. El text que es va aprovar també demana que l'Oficina d'Atenció al Consumidor assessori els ciutadans afectats per hipoteques amb aquest tipus de clàusules abusives. Respecte a la qüestió de l'habitatge, al principi de la sessió diversos representants de la PAH van irrompre al saló de plens per reclamar la continuïtat de l'edifici alliberat de Salt.

Prèviament, al principi de la sessió, la CUP va preguntar per l'adjudicació de les obres a l'antiga escola de Sant Daniel a una empresa vinculada a l'alcalde de Campllong (CiU), una informació publicada recentment el setmanari Directa. Tot i tractar-se d'un procediment aparentment legal, la vinculació de l'empresa en qüestió a un càrrec públic del mateix partit que Puigdemont va cridar l'atenció a la CUP, que va demanar la màxima transparència per tal d'aclarir dubtes i garantir que el procediment s'hagi adequat a la legalitat.

D'altra banda, els regidors de la CUP van assistir al ple municipal vestits amb les samarretes grogues de la Via Catalana per tal de donar suport a la moció de l'ANC en què es reclamava el suport del consistori a la cadena humana. La moció es va aprovar amb els vots de CiU, CUP, ICV-EUiA i la majoria de regidors del PSC. Posteriorment va debatre's una altra moció de caire sobiranista, en aquest cas per adherir-se al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. En aquest cas, el text va aprovar-se amb els 22 vots a favor de CiU, PSC, CUP, ICV-EUiA i Carlos Palomares.

En el ple també van debatre's altres temes destacats, com ara una subvenció a l'entitat MIFAS per compensar la pèrdua de la concessió per gestionar les zones blaves. La CUP va expressar el suport a l'entitat, però va criticar que la subvenció té un caràcter caritatiu i és fruit de la mala gestió de CiU. També es van aprovar, amb els vots contraris de la CUP, el contracte de subministrament elèctric amb Endesa, l'amplicació de l'edificabilitat a Domeny, Santa Eugènia i l'Accés Nord per facilitar-hi la implantació de superfícies comercials i una ampliació de la planta de Nestlé.

Finalment, el ple va aprovar definitivament els reglaments dels consells municipals de Cohesió de Serveis Socials i LGTB, i va decidir tirar endavant els projectes de reposició de Sant Narcís en dues zones afectades per les obres del TAV. Justament a final de mes es durà a terme un ple extraordinari sobre aquest qüestió. En l'apartat de precs i preguntes la CUP va demanar per l'estat del projecte de l'anella verda, el pla de dinamització comercial de Sant Narcís, i la polèmica amb l'oci nocturn. Altres preguntes del grup municipal van girar al voltant de la frontissa de Santa Eugènia, la recollida de residus al Barri Vell o l'estat de les voltes d'en Rosés.