Girona multarà els bancs que tinguin immobles desocupats de forma permanent

El ple municipal també aprova la moció de la CUP contra la reforma de la llei de l'avortament impulsada pel PP des del govern espanyol

El ple de l'Ajuntament de Girona va aprovar, ahir dilluns, la moció presentada pels grups de la CUP i ICV-EUiA en què es reclamava l'establiment de sancions per a entitats financeres i grans corporacions que no cedeixin els habitatges buits de la seva propietat a lloguer social o que no els posin al mercat (+ info). En nom de la CUP, el regidor Jordi Navarro va destacar la urgència d'aplicar la mesura, promoguda per la PAH, i va demanar que abans d'acabar el primer trimestre de l'any ja s'hagin imposat les primeres sancions.

A més d’aquesta moció, també es va aprovar per una àmplia majoria la proposta de la CUP contra la reforma de la llei de l'avortament promoguda pel govern espanyol (+ info). A més de posicionar-se contra l'avantprojecte de llei del PP, el text demana que s'insti el Parlament a intensificar les l'elaboració d'una llei pròpia de l'avortament, i proposa que el Centre Jove de Salut i altres organismes municipals passin a realitzar tasques d'assessorament i informació a les dones que vulguin avortar.

També en l'apartat de mocions va aprovar-se amb només un vot en contra i dues abstencions el text conjunt en suport a la convocatòria del referèndum d'independència el proper 9 de novembre, en la línia que ha previst el Parlament. Prèviament s'havia desestimat una proposta del PSC que condicionava el suport a una consulta al fet que fos acordada amb l'Estat. Altres punts que van debatre's van ser el pressupost final de les obres d'urbanització del pla de baix de Domeny, que la CUP no va avalar pel seu desacord amb el projecte, i l'adjudicació de les obres de la plaça Montserrat, a la zona de les obres del TAV.

En l'apartat de precs i preguntes la CUP va demanar que es debati l'aplicació de les zones verdes a la Taula de la Mobilitat, que s'actuï contra les pintades nazis que estan apareixent a barris com la Devesa i que es faci una felicitació institucional al dissenyador del cartell dels Pastorets, Àngel del Pozo. També es van demanar explicacions per la instal·lació de càmeres de videovigilància, pel dispositiu policial en la darrera concentració contra la MAT i per la tallada de balques a l'Onyar. Finalment es va demanar per les negociacions amb l'Ajuntament de Salt per estendre-hi el servei de Girocleta, l'estat del projecte del Modern i la passera de Mas Ramada, i es va reclamar la instal·lació d'aparcaments de bicicleta al Barri Vell,

Polèmica per l'aprovació final del pressupost

Un dels punts més controvertits del ple va ser el decret d'alcaldia que donava compte de l'aprovació definitiva del pressupost municipal del 2014. Tots els grups de l'oposició van criticar la decisió de no sotmetre a votació el document per aprovar-lo definitivament com s'havia fet sempre a l'Ajuntament de Girona, i el portaveu de la CUP Jordi Navarro va lamentar 'la manca de transparència i pèrdua de qualitat democràtica' que suposa aquest fet.