Acte d’homenatge als lluitadors antifeixistes en motiu del 75è aniversari de l’ocupació franquista de Girona

Aprofitant la commemoració de l’efemèride, el 4 de febrer la CUP reclamarà que la plaça Poeta Marquina recuperi el seu nom original de plaça del Carril i que s’hi instal·li un plafó informatiu amb informació sobre el refugi antiaeri que hi al seu subsòl

Amb l’objectiu de conmemorar el 75è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Girona i els darrers bombardejos sobre la ciutat, la CUP ha organitzat demà dimarts, 4 de febrer, un acte simbòlic d’homenatge als lluitadors antifeixistes a la plaça Poeta Marquina, que tindrà lloc a les 19.30h. El nom d’aquesta plaça remet a un poeta i dramaturg que, a banda de no tenir cap relació amb la ciutat, va donar suport a l’Espanya feixista i va ocupar càrrecs de responsabilitat durant la Dictadura. En morir-se, el mateix Franco va assistir al seu funeral.

És per això que la CUP de Girona demanarà que es recuperi dins el nomenclàtor gironí el nom tradicional d’aquesta plaça i que, en restitució de la nostra memòria històrica col·lectiva, es canviï el nom de la Plaça del Poeta Marquina pel de Plaça del Carril. La formació també reclamarà que s’hi instal•li un plafó amb informació sobre el refugi antiaeri que hi ha al subsòl de la plaça i els efectes dels bombardejos feixistes sobre la ciutat. La CUP proposarà que el plafó se situï a la zona de jocs infantils de la plaça, que és justament on es troba el refugi.

Durant els darrers dies del mes de gener i el dia 1 de febrer del 1939 es van produir els darrers bombardejos sobre la ciutat de Girona. Van morir més de 50 persones i centenars van resultar ferides.  Entre les 10 i les 11 hores del matí del dissabte 4 de febrer van entrar les tropes feixistes -Cuarta División de Navarra i els legionaris- comandats per Camilo Alonso Vega. Van trobar una ciutat en flames, causades pels mateixos bombardejos i pels sabotatges de l’exèrcit republicà en retirada.

A partir del dia següent, les noves autoritats feixistes iniciaven el procés de depuració de la població gironina que culminà amb milers d’empresonats i centenars d’afusellats. L’1 d’abril s’acabà la guerra i s’inicià, a tot l’Estat espanyol, un règim feixista de terror que durà fins a la mort del Dictador Franco.