La CUP de Girona i Independents per Salt fan una aposta conjunta pel comerç de proximitat en la Trama Urbana Consolidada

Aquest migdia, Jordi Navarro, regidor de la CUP de Girona, i Ferran Burch, d’Independents per Salt (IPS), han escenificat l’acord entre les formacions respecte a la Trama Urbana Consolidada. Rebutgen la gran zona comercial prevista entre Salt i Vilablareix i aposten pel comerç de proximitat. Just al límit entre els municipis de Girona i Salt, al carrer major de Salt, han deixat clar que “s’han de superar les picabaralles entre municipis veïns”. En aquest sentit, han fet una crida als municipis de Girona, Salt, Vilablareix i Sarrià de Ter per resoldre amb diàleg les diferències que hi pugui haver. 

Pel que fa a la Trama Urbana Consolidada, l’aposta dels independentistas d’esquerres és per la potenciació del comerç local i de proximitat. Una oferta comercial que, segons ells, “s'ha de concentrar en els nuclis urbans de població i que potenciï tots els beneficis socials derivats del comerç local”. En aquest sentit, rebutgen la implantació de la gran zona comercial que es pretén ubicar als terrenys situats entre Salt i Vilablareix i que preveu el PDUSUG “dissenyat i concebut en una època de grans creixements urbans i econòmics”. 

La CUP i IPS consideren que el model comercial basat en grans zones comercials desvinculades dels nuclis de població “té un gran impacte ambiental, econòmic i social, atès que fomenten el consumisme acrític, desestructuren el comerç local i desertitzen els nuclis de población. A Salt, per exemple, tenim l'exemple de l'Espai Gironès, que ha desestructurat el comerç local”, han explicat els dos regidors. 

Les dues formacions també han fet palesa la preocupació per la pressió que exerceixen els lobies econòmics sobre les institucions democràtiques. En aquest sentit, manifesten la seva oposició als plans de l'alcalde Salt d'implantar una megaàrea comercial en uns terrenys agrícoles que delimiten amb Vilablareix. 

Per la CUP i IPS, cal una planificació coordinada que tingui en compte l'abast de la ciutat real i aspectes com ara la gestió dels residus, la gestió de l'aigua, la mobilitat, el sòl comercia o l'energia es planifiquin de forma consensuada i amb perspectiva global, tenint en compte els principis d'eficiència, sostenibilitat, accessibilitat i rigor. “Cal posar especial èmfasi en el blindatge de sòl no urbanitzable i en la moderació de consum de sòl, atesa l'experiència recent de l'esclat de la bombolla immobiliària”.