CiU, PSC i PP veten que es faci una consulta sobre el tren convencional a Girona

El ple municipal es posiciona contra la privatització d'Aigües Ter-Llobregat, a instàncies de les entitats ecologistes

Ahir va celebrar-se el primer ple a l'Ajuntament de Girona després de l'aturada estiuenca, corresponent al mes de setembre. Entre els punts de l'ordre del dia destacaven les dues mocions presentades per entitats ciutadanes. D'una banda, desenes d'entitats ecologistes, representades per l'Ateneu Naturalista i l'Associació de Naturalistes de Girona, van defensar una moció en defensa del Ter i contra la privatització d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL). Tot i l'intent de CiU i PP per intentar no haver-se de posicionar sobre la privatització de l'empresa d'aigües, finalment la moció va votar-se en bloc i va aprovar-se.

L'altra moció presentada per entitats va ser la proposta de realitzar un procés informatiu sobre el tren convencional, que culmini amb una consulta popular. Aquesta moció, impulsada per la Mesa d'Entitats per la Participació i signada per quaranta entitats entre les quals s'hi comptava la CUP, va ser rebutjada amb els vots de CiU, PSC i PP, que no van accedir a votar-hi a favor. La Mesa d'Entitats ja ha anunciat que començarà una recollida de signatures per força la convocatòria de la consulta.

Al ple també van debatre's altres qüestions, com ara la proposta de creació de l'Agència de Promoció Econòmica de Girona. La CUP va oposar-s'hi argumentant que per a la promoció de ciutat no és necessari crear una nova estructura, sinó que es pot dur a terme perfectament des de l'àrea de promoció i ocupació, per optimitzar recursos i no haver de recórrer a l'externalització. També es va debatre una moció sobre el servei de rodalies a Girona que va aprovar-se. Finalment, la moció de la CUP per al foment del cooperativisme va retirar-se per donar més protagonisme a les propostes de les entitats, i es debatrà al ple municipal de l'octubre.

Un altre tema destacat va ser la crítica unànime de l'oposició sobre el fet que el Pla Local de Joventut no s'hagi portat a votació al ple municipal. La CUP, a més, va afegir-hi que caldria haver habilitat més mecanismes participatius en l'elaboració del document. Ja en l'últim apartat, els regidors de la CUP van fer precs i preguntes sobre simbologia independentista a la ciutat, sobre accessibilitat i barreres arquitectòniques, sobre els tancats per a gossos que s'han d'habilitar a diferents llocs de la ciutat i sobre la taula pel canvi climàtic. També es va preguntar sobre l'equiparació salarial a l'empresa Girona+Neta, els drets laborals a l'empresa de neteja EULEN, l'organització de les jornades municipals sobre energia, la volta malmesa a Sant Narcís i la mort del ciutadà argentí a les dependències de la policia municipal.