Girona tindrà un reglament per a la contractació responsable amb criteris socials i ambientals

El ple municipal aprova la proposta de la CUP per tal que l'Ajuntament es doti d'aquest instrument abans que s'acabi l'any

Ahir Girona va fer un pas més en l'aposta per una contractacó responsable tant des del punt de vista social com ambiental, després que el ple municipal aprovés la moció de la CUP sobre aquest tema. Segons el text aprovat, abans de finalitzar el 2013 el consistori gironí s'haurà de dotar d'una 'instrucció municipal per a la contractació responsable amb criteris socials i ambientals'. Amb aquesta moció la CUP volia formalitzar el compromís municipal amb aquest tipus de contactació, i blindar i sistematitzar les clàusules socials i ambientals en les licitacions i processos de contractació de l'Ajuntament i els organismes que en depenen.

També es van aprovar dues mocions més, una sobre el Pla Estratègic de Cultura i el cinema Modern, i una altra sobre el lloguer forçós d'habitatges buits i per la creació d'un parc d'habitatge públic. En canvi es va desestimar la proposta de la CUP en suport al poble palestí, que reclamava que la ciutat s'adherís a la campanya cívica internacional BDS a Israel. Un altre dels punts de l'ordre del dia era el projecte de renovació dels contenidors de la ciutat. La CUP va qüestionar la conveniència de la proposta, i va reafirmar la seva aposta per altres sistemes de recollida com el porta a porta. El punt va desestimar-se amb el vot en contra de tota l'oposició.

Un altre tema de debat va ser l'aprovació del reglament de pressupostos per barris, que servirà per distribuir la partida destinada a inversions als diferents sectors de la ciutat. Per la CUP, la propsta era 'precipitada i no generava prou consens', i va lamentar que CiU hagi desvirtuat el procés acordat en el marc de les negociacions del pressupost, fent-lo 'per compromís i sense cap intenció de crear un mecanisme participatiu profund i durador'. En aquest sentit, la formació va reclamar a l'equip de govern que retirés la proposta i va oferir-se per començar a treballar per elaborar uns pressupostos realment participatius de cares al 2014. Tot i això el reglament es va votar i va ser aprovat, només amb els vots a favot de CiU, PSC i PP.

Un dels punts més destacats de la sessió va ser l'aprovació del reglament del nou Consell Municipal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (LGTB) de Girona. La CUP, que va votar a favor de la proposta, va felicitar les entitats i col·lectius que han fet possible l'aprovació d'aquest nou òrgan, el segon dels Països Catalans després de Barcelona. La creació d'aquest òrgan, que era un compromís electoral de la CUP, arriba dos anys després que la formació proposés impulsar-lo, en una de les primeres mocions que la CUP va defensar quan va obtenir representació a l'Ajuntament de Girona. El ple municipal també va aprovar un tercer reglament, en aquest cas del Consell de Cohesió de Serveis Socials de Girona.

El ple també va servir per aprovar diverses propostes vinculades a les obres del TAV. D'una banda es va aprovar el projecte de reposició del Parc Central, que ara l'Ajuntament presentarà a ADIF perquè l'executi, i de l'altra la proposta de bonificacions de l'IBI per als afectats de les obres del TAV. Finalment la CUP va qüestionar dues propostes de l'equip de govern que van prosperar. La primera va ser la convocatòria d'una plaça d'inspector de la policia municipal. La formació va demanar explicacions per aquesta decisió sobtada, ja que tot just un mes abans s'havia aprovat l'oferta pública d'ocupació que no preveia aquesta figura, i va anunciar que no hi donaria suport com a rebuig al decret espanyol que limita la contractació de personal a les administracions. Finalment, la CUP va quedar-se sola oposant-se a compatibilitzar les tasques públiques d'un càrrec de confiança de CiU amb la seva activitat privada.