Jordi Navarro: “Els bancs, les grans empreses i els qui més tenen han de saber què és la progressivitat fiscal”

La CUP presenta una bateria d’al·legacions a les ordenances fiscals del 2012 a l’Ajuntament de Girona. La formació aposta per una fiscalitat progressiva que gravi els qui més tenen, que ajudi Girona a fer front a la crisi i denuncia l’intent per part del consistori de fer pagar a les entitats per l’ús dels espais públics.

 

El grup municipal de la CUP a l’Ajuntament de Girona ha registrat avui una bateria d’al·legacions (descarregar) a les ordenances fiscals que l’equip de govern de l’Ajuntament de Girona va aprovar inicialment fa unes setmanes. Les principals propostes que presenta la formació se centren en aquells que pitjor ho estan passant, amb l'establiment de bonificacions i exempció per als col·lectius més desafavorits, i amb el reforçament d'una fiscalitat més progressiva.

El regidor i portaveu de la formació, Jordi Navarro, ha estat contundent, i ha afirmat que “les propostes de la CUP persegueixen que els bancs, les grans empreses i els rics sàpiguen d’una vegada el que és la progressivitat, en aquesta ciutat”.

Algunes de les al·legacions elaborades per la CUP són:

 

- Referent a l’ordenança fiscal reguladora del servei de gestió i recollida de residus la formació rupturista proposa augmentar un 10% de la taxa d’escombraries a empreses que disposin de superfícies entre els 500 i els 1000 metres quadrats.

- Referent a l’ordenança fiscal reguladora de l’ocupació de l’espai públic. En aquest apartat, la CUP reclama, d’una banda, un increment d’un 50% la taxa per a bancs i caixes que situen caixers automàtics en l’espai públic ja que considera que aquestes grans empreses financeres, causants de l’actual crisi econòmica, han de retornar més a la ciutat del que actualment fan. D’altra banda, l’organització independentista reclama que s’ampliïn les exempcions per les entitats de la ciutat que vulguin utilitzar l’espai públic per desenvolupar les seves activitats. Per la CUP, el carrer és un espai de trobada i l’Ajuntament no pot posar limitacions ni restriccions al seu ús.

- Referent a l’Impost de Béns Immobles (IBI), la CUP proposa, entre d’altres mesures, aplicar un recàrrec del 50% per a aquells pisos que es trobin desocupats com a mínim en els darrers dos anys.

Finalment, la CUP ha reiterat la necessitat d’implicar més la ciutadania en la confecció des les ordenances fiscals i els pressupostos, i de millorar els actuals mecanismes d’informació, participació i transparència. En aquest sentit, la CUP ha tornat a celebrar que en darrer Ple municipal s’aprovés per unanimitat la seva proposta de celebrar una audiència pública sobre els comptes municipals a principis del 2012. “Aquest ha de ser un primer pas de cares a una planificació i control més democràtic i participatiu de la gestió de les finances municipals”, ha declarat Navarro.