La CUP aposta per renaturalitzar els rius de Girona i potenciar-ne el valor ambiental
La formació reclama que es prioritzi la dimensió ambiental dels rius gironins, i demana diàleg i participació ciutadana en l’elaboració del projecte. La CUP també reivindica la creació d’un pont sobre l’Onyar a l’alçada del sector est, tal i com reclamen els veïns de Mas Ramada
La CUP de Girona ha valorat positivament l’anunci del consistori per recuperar els rius gironins i integrar-los a la dinàmica de la Girona del segle XXI, però ha alertat que el projecte no pot centrar-se en la promoció turística i una simple millora estètica. Igualment, la formació ha criticat la manera com s’ha fet pública la iniciativa, sense un procés de participació ciutadana previ ni un diàleg amb les associacions naturalistes gironines i els diferents grups municipals.
La CUP, que fa poques setmanes va reivindicar a través d’un acte públic la necessitat de renaturalitzar l’Onyar i els altres rius de la ciutat, ha reivindicat el paper de les entitats ecologistes gironines a l'hora de dissenyar un projecte de recuperació dels rius, que podria situar Girona en l'avantguarda de les polítiques ambientals. Igualment, la formació reclama una visió integral dels rius en el seu conjunt i la formulació d'actuacions concretes al municipi gironí amb la finalitat de “millorar els ecosistemes, apropar la ciutadania a aquesta realitat i potenciar-ne els valors educatius, ambientals i també turístics”.
Segons la CUP, si el projecte vol arribar a bon port “ha de comptar amb un finançament adequat i el consens necessari, i no fer volar coloms abans d’hora'. En aquest sentit, la formació considera que “cal prioritzar la recuperació ambiental dels rius i no apostar per fer actuacions de cares a la galeria”. Tot i aquestes mancances i crítiques, la CUP considera que l'estudi dels arquitectes Olga Felip i Josep Camps, encarregat per l'Ajuntament de Girona, és una aportació per tenir en compte a l’hora de plantejar un projecte que serveixi per restaurar ambientalment els ecosistemes fluvials i el conjunt del patrimoni hidràulic de la ciutat.
La CUP també ha anunciat que treballa des de fa setmanes en la redacció d’una moció al voltant de la gestió del patrimoni hidràulic de la ciutat, que incorporarà propostes per a l’Onyar i els altres rius de la ciutat.
Pont sobre l'Onyar al sector est
D’altra banda, la setmana passada la CUP va presentar al·legacions al Projecte de Parc Fluvial de la Creueta, que s'està executant en una primera fase. Segons el portaveu de la formació Jordi Navarro, 'el projecte ha de preveure una nova fase que englobi la construcció d'un pont per a vianants, funcional i integrat al paisatge amb la finalitat de permetre la permeabilitat i afavorir la integració social'. El pont substituiria l’actual passera que van construir fa dècades els mateixos veïns del sector. Així, la CUP s’ha sumat a aquesta reivindicació del barri de Mas Ramada i el sector est, que segons Navarro “ve de molt lluny i és de justícia que s’atengui”.