La CUP reivindica un model de ciutat alternatiu en el debat del pressupost municipal

La formació vota en contra de l'aprovació inicial dels comptes pel 2014, que tiren endavant gràcies a l'acord de CiU amb el PSC i el PP

Ahir al ple municipal el grup municipal de la CUP va emetre un vot negatiu en l'aprovació inicial del pressupost pel 2014 a Girona, que malgrat tot va prosperar gràcies a l'acord de CiU amb els grups del PSC i el PP. El portaveu de la CUP Jordi Navarro va defensar la necessitat d'un pressupost 'valent i atrevit que serveixi per plantar cara als reptes i necessitats que té plantejats la ciutat actualment'. Així, Navarro va criticar el poc èmfasi que el pressupost fa en matèries estratètiques com les polítiques ambientals o de joventut, i va remarcar la necessitat de prioritzar encara més àmbits com l'ocupació o els serveis socials, en detriment de les despeses institucionals, de promoció i comunicació, que un any més s'han augmentat de forma injustificada.

La CUP també va mostrar-se crítica amb el pla d'inversions previst per CiU, que en el cas de Sant Narcís es limita a les reposicions de la plaça Montserrat i el carrer Bisbe Sivilla. Navarro va expressar la voluntat de la CUP d'anar més enllà a l'hora d'invertir en aquest barri, profundament afectat per les obres del TAV, i va lamentar que CiU no s'hagi avingut a destinar-hi més recursos. El portaveu també va reiterar la necessitat de celebrar properament un ple extraordinari sobre Sant Narcís i les obres del TAV. Igualment, la CUP va criticar l'actitud 'clientelista' de CiU, que durant els darrers dies ha recorregut els barris de la ciutat exposant el projecte de pressupost sense haver-lo negociat amb la resta del ple, per tal de traslladar a l'oposició la pressió i la responsabilitat d'aprovar-lo i garantir les inversions als diferents sectors de la ciutat.

D'altra banda, la CUP va lamentar que la proposta de pressupost s'hagi tramès als grups municipals amb només deu dies d'antelació, fet que ha impossibilitat un estudi acurat i una negociació en condicions del text. Així, la CUP va revelar que CiU no havia acceptat cap de les propostes que la formació havia posat sobre la taula respecte al pressupost, perquè s'ha prioritzat l'acord amb el PSC i el PP. Un fet que, a parer de la CUP, torna a palesar la coincidència en el model de ciutat per part d'aquests partits, i la necessitat d'una alternativa. La formació també va reclamar nous mecanismes d'informació i participació en l'elaboració dels comptes municipals, i que s'aprofundeixi en els canals ja existents.

A més del pressupost, en la sessió van aprovar-se altres punts com ara la reobertura del registre municipal de parelles de fet, la desestimació el recurs de l'empresa SABA sobre l'adjudicació de la gestió de les zones blaves o l'adjudicació dels projectes urbanístics del carrer Bisbe Sivilla i passeig de la Devesa. També va prosperar la plantilla de personal pel 2014, un punt en el qual la CUP es va abstenir com a mostra de rebuig a les normatives estatals que limiten la contractació de personal, i per la discrepància envers algunes figures com el gerent o els múltiples càrrecs de confiança municipals. Per contra, l'alcalde va tornar a utilitzar el seu vot de qualitat per tombar la moció que reclamava la recuperació de les hortes de Santa Eugènia.

D'altra banda, la CUP va retirar les mocions sobre el referèndum d'independència, que es presentarà més endavant; i sobre els talls de subsministrament per insuficiència econòmica, que es debatrà directament a la taula municipal sobre la pobresa energètica. També es va assolir el compromís de fer pública una declaració institucional contra el tràfic i menors i contra l'explotació seuxal en motiu del dia internacional contra la violència de gènere, el 25 de novembre. Finalment en l'apartat de precs i preguntes la CUP va preguntar, entre d'altres qüestions, per les actuacions policials dels mossos i la policia municipal durant les Fires, els sorolls de l'autorrentat de Lluís Pericot, el punt per autocarabanes de Fontajau, o la setmana per la prevenció de residus.