Puigdemont utilitza el vot de qualitat per frenar els plens itinerants als barris

CiU i PP s’alien per rebutjar la proposta de la CUP per celebrar plens rotatius en diferents punts de la ciutat i permetre-hi la participació veïnal

Ahir dilluns el ple de l’Ajuntament de Girona va rebutjar la moció de la CUP que proposava celebrar plens itinerants als barris de la ciutat i permetre la participació dels veïns i veïnes a les sessions (+ info). La proposta va ser tombada finalment amb el vot de qualitat de l’alcalde Carles Puigdemont, després que en les dues primeres votacions es produïs un empat entre els vots contraris de CiU i PP i els vots favorables de la resta de l’oposició. El regidor de la CUP Jordi Navarro va lamentar “la manca de valentia i voluntat política per tirar endavant mesures d’aprofundiment democràtic a la ciutat”.

En la sessió també es va aprovar la proposta de l’equip de govern d’iniciar els passos per descatalogar el Garatge Forné, un edifici racionalista que forma part del patrimoni arquitectònic de la ciutat i que estava protegit des del 2008. Amb aquesta mesura el govern municipal ha cedit a les exigències dels propietaris de l’edifici, que havien interposat una demanda contra l’Ajuntament i reclamaven la descatalogació per poder edificar a la finca sense limitacions. El punt va tirar endavant amb els vots de CiU, PP i els regidors no adscrits Carlos Palomares i Carles Bonaventura.

Al ple també es va donar compte de la liquidació del pressupost municipal del 2014. En aquest punt, una vegada més la CUP va reclamar mesures de transparència i participació per tal que la ciutadania i les entitats gironines puguin accedir en condicions a la documentació i fer-ne la fiscalització corresponent. En aquest sentit, el regidor Jordi Navarro va demanar la celebració d’una audiència pública sobre el tancament del pressupost, i va exigir que es publicités adequadament el termini d’exposició pública del compte general.

En l’apartat de mocions va tirar endavant la proposta de la Mesa d’Entitats per la Participació contra la Llei estatal de l’Impost de Societats, que afecta les entitats sense ànim de lucre, així com la moció per fer un pla d’accessiblitat al Barri Vell. Per contra, es va rebutjar una moció amb mesures per fomentar l’ocupació. També va tirar endavant l’Oferta Pública d’Ocupació del 2015 i es va aprovar inicialment la Trama Urbana Supramunicipal, entre d’altres mesures.

En l’apartat de precs i preguntes la CUP va demanar informació sobre les pistoles Taser i sobre possibles mesures contra el grup Gerunda Sud. També es van demanar explicacions al regidor de Sostenbilitat per les dades de reciclatge, una ampliació dels horaris de les biblioteques, i es van denunciar els dèficits del parc de Bombers de Girona i la contractació a través d’ETTs a les empreses municipals. Finalment Jordi Navarro va demanar informació del darrer viatge de l’alcalde a Polònia i es reclamar que es faci pública la seva agenda institucional.