S'aproven les mocions de la CUP al Ple de Girona

L'Ajuntament es posiciona contra el retorn del deute que té amb l'Estat espanyol, a favor de la immersió lingüística i pel tancament de la central nuclear d'Ascó

El Ple de l'Ajuntament de Girona va aprovar, ahir, totes les mocions que la CUP havia inclòs en l'ordre del dia. D'una banda, el Ple va aprovar que es faci pública una declaració institucional contra el retorn dels diners que l'Ajuntament deu a l'Estat espanyol, i exigirà al govern espanyol la condonació d'aquest deute. En aquesta mateixa moció l'Ajuntament es va posicionar en contra de l'espoli fiscal que pateixen els diferents territoris del nostre país. També es va aprovar la moció conjunta a favor de l'escola en català, presentada conjuntament per tots els grups menys el PP. A més de rebutjar les sentències, la moció fa referència a la necessitat de vetllar perquè es continuï aplicant la normativa vigent en matèria lingüística, denuncia els atacs contra la llengua que els governs del PP estan perpetrant arreu dels Països Catalans i permetrà que l'Ajuntament doni suport als actes del Correllengua 2011 a Girona. Finalment també va prosperar la moció per demanar que no es renovi el permís de la central nuclear d'Ascó.

Al Ple també es van aprovar altres mocions amb els vots de la CUP, com el text que es posiciona contra les darreres mesures impulsades per la Generalitat sobre el PIRMI, una moció de suport al corredor ferroviari mediterrani o el posicionament favorable a celebrar un referèndum sobre la reforma de la constitució espanyola. En aquest darrer cas el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, va justificar el vot afirmatiu perquè 'és una qüestió democràtica bàsica' tot i afirmar que la CUP no aspira a reformar la constitució espanyola, sinó a votar d'una vegada la independència. La CUP també va facilitar que prosperés una moció a favor de l'aprovació del Pla de Mobilitat Urbana de Girona i la convocatòria de la Taula de la Mobilitat. Per contra, el Ple va rebutjar una moció a la qual la CUP havia donat suport, per tal que l'Ajuntament denunciés ADIF per l'afer dels arbres en les obres del TAV.

Altrament, en el debat sobre el futur del cinema Modern, la CUP va aconseguir que es deixin uns mesos de marge per a definir un projecte consensuat entre entitats, grups municipals i veïnat del Barri Vell-Mercadal. La CUP, que des del primer moment va expressar la necessitat de construir un centre cívic en aquest barri, va defensar que s'havia d'escoltar la veu de la ciutadania i no aprovar projectes precipitadament i sense el diàleg entre els diferents agents, en referència a una moció del PSC, que proposava tancar ahir mateix al Ple un projecte concret per a l'edifici del Modern. Finalment, la CUP va arrencar el compromís de l'equip de govern de convocar a finals de setembre el Fòrum Ciutadà sobre les obres del TAV, i també de començar a definir un calendari per a la celebració de Plens als barris de forma itinerant.