Una anàlisi sobre la lluita irlandesa


Amb membres de L´IRSP (Partit socialista republicà irlandés) i ex-presos polítics.



Dimarts 6 de maig a les 19:30 al Casal Independentista el Forn(c. Carme 207, Girona).



El partit socialista republicà (IRSP) liderat per Bernadette McAliskey, defensa la unió entre Irlanda del Sud i Irlanda del Nord amb vincles amb l’INLA. És la formació crítica amb matisos amb el Sinn Féin més coneguda i antiga tot i que han col.laborat amb moltes campanyes amb el SF.



A la banda republicana, diversos sectors s’han sentit traïts per la deriva reformista que està prenent el Sinn Féin. No veuen amb bons ulls les negociacions amb els britànics i totes les cessions que s’estan fent. Així, hi ha hagut diverses escisions, com el sector anomenat Republican Sinn Féin o el "32 counties sovereignty movement" (Moviment per la sobirania dels 32 comptats), que es mantenen favorables a mantenir la lluita armada, juntament amb l’IRSP (Irish Republican Socialist Party), tot considerant la negociació com a l’inici de la derrota i l’acceptació de la llei britànica a Irlanda.



L´IRSF té una ideologia marxista - leninista i va aparèixer als anys 70 quan l´SF i l´IRA van concentrar la seva lluita en l´estratègia armada i van abandonar part de la tasca social i la històrica via de l'abstencionisme al parlament de la Republica d'Irlanda  L´IRSP té com a braç armat l´Irish National Liberation Army (INLA) -en català l´Exèrcit Republicà d´Alliberament Nacional-; militants del qual van participar a la famosa vaga de fam de 1981 en la qual van morir deu presos de l'IRA, el primer en Bobby Sands membre de l'IRA, després de ser elegit Diputat del Parlament Britànic. Patsy O'Hara, Kevin Lynch, y Michael Devine van ser els presos de l'INLA morts durant la vaga de la dècada dels 80.